Waw / 阳台之家
2022 · 北京
楼房住宅

为夫妻和三个孩子设计的楼房住宅改造项目,位于市中心。业主希望拥有三间独立的卧室,以及一家五口共用的大而明亮的公共空间。该住宅的特征是窗户集中在南侧,客户所要求的功能很难获得日光采光。因此,通过扩大中国楼房住宅特有的阳台功能来试图解决这个问题。所谓阳台,一般是指在房间与窗户之间形成的1米宽的空间,虽然占据着日照最好的位置,却因为保护隐私的原因,即使在白天也拉上窗帘。此外,由于阳台面积不大,很多情况下只能充当晾衣间、储物间等次要功能。建筑师在靠窗户的室内南侧部分安排了厨房、餐厅、客厅的公共功能,将其当作一个大的阳台,再用玻璃和窗帘分隔开卧室与公共空间,既实现了公共空间的亮堂宽敞,又确保了与单独且足够明亮的私人空间并存。本次项目中出现的采光限制与规划问题,是中国楼房住宅改造中的常见问题。本项目旨在为中国城市楼房住宅提供一种可普及的规划方式。

都市部に建つマンション一室のリノベーション。夫婦と三人の子どものための住宅。3つの独立した寝室と家族五人が共有する明るく大きな公共空間が求められた。この住戸の特徴として、開口部が南側部分に集中しており、求められた機能すべてが、直射光の採光を得るには難しい状況であった。そこで、中国のマンション特有の阳台という機能を拡大させることで、この問題を解決することを試みた。阳台とは、一般的に諸室と窓の間に作られた1m幅程度の空間を言い、日当たりが最もよい位置を占めているのにも関わらず、プライバシーの理由によって、日中でもカーテンを閉め切っていたり、中途半端な大きさのため、物干し場や物置といった副次的な機能に充てられてしまう状況が多々見られる。そこで、窓が面する南側部分にキッチン、ダイニング、リビングの公共機能を配置し、それを一つの大きな阳台と見立て、その大きな阳台に、ガラスとカーテンを隔てて寝室を配置することで、明るく大きな公共空間と十分な明るさを確保したプライベート空間の両立を実現した。今回のプロジェクトに見られるような、限られた開口部とプランニングの問題は、中国マンションのリノベーションにおいて常見される問題でもあり、このプロジェクトを通じて、中国マンションにおける普遍的なリノベーション方法の一つとなることを目指した。

A residential renovation project designed for a couple and three children in the heart of the city. The owner wanted three separate bedrooms and a large, bright common space shared by a family of five. The feature of this home is that the Windows are concentrated on the south side, making it difficult to get direct light for all rooms. Therefore, it tries to solve this problem by expanding the balcony function that is unique to Chinese apartments. The balcony generally refers to the space of 1 meter wide formed between the room and the window in China, even if it occupies the position of the best sunshine, but because of the reason of privacy, even in the daytime, the curtain is drawn. In addition, due to its small size, in many cases, it can only serve as a secondary function such as a clothes-drying room or a storage room. Therefore, we placed the public functions of the kitchen, dining room, and living room on the south side facing the window, and regarded it as one large balcony. We achieved both a public space and a private space with sufficient brightness. The glass and curtains separate the bedroom from the public space, achieving a bright and spacious public space while ensuring the coexistence of a separate private space that is bright enough. The problem of sunlight limitation and layout in this project is also a common problem in apartment renovation in China. The aim of this project is to provide a universal layout for urban residential buildings in China.