Wam / 杂院之巢
2014 · 北京
平房住宅

为夫妇二人和两只猫设计的租赁住宅改造计划,位于北京某胡同杂院内。曾经的庭院如今仅保留一条过道,其余空间均被增建占满,成为杂院。项目建筑位于杂院东南角,从杂院西北角进院,穿过狭窄过道后走到最里面即是。

在19平方米的狭小面积中,建筑师在满足各项居住机能的同时,针对通风、采光、消除杂院特有的闭塞感等常见问题,进行了相应处理。

除原有屋顶外其余全部拆除,南北打通,保证通风与采光。同时,整体嵌入半层厢型空间,拓展使用面积, 满足起居需求。

一楼为公共活动区,形成了从杂院过道进入、穿过一楼室内,进而延伸至南侧庭院的开放空间。因此,减轻了杂院特有的闭塞感,成为近邻联结点。二楼为私人空间,利用层高保护隐私。

夫婦二人、猫二匹のための賃貸住宅改造計画。敷地は北京の胡同地区にある雑院の一部。雑院とは、中国の伝統的な建築形式の四合院が、本来あった庭に通路だけを残して最大限に増築された状態の形式で、計画物件は、雑院の北西から入って狭い通路を通り抜けた雑院南東最奥に位置する。

当プロジェクトでは、19㎡という狭小面積に、住むために必要な機能を満たしつつ、雑院で一般的に問題となる通風、採光の確保と雑院特有の閉塞感の払拭が課題となった。

そこで、既存構造以外全てを取り除き、トイレ浴室機能のボックスと寝室機能のロフトを挿入して、南北に最大限に抜けのある構成を考えた。

1階は、パブリックな機能を配して、雑院の通路が一階室内を介して南側の中庭まで連続するような空間とすることで、雑院特有の閉塞感を軽減させ、近隣との接点となるように目指した。2階は、高さを利用し、寝室のプライバシーを確保した。

Located in a courtyard (siheyuan) of hutong in Beijing, this is a rental housing renovation plan designed for a couple and two cats. Known as zayuan, the previous courtyard was subdivided in order to accommodate several different families. Modifications and extensions to the original buildings gradually occupied the once public space, leaving only a passage now. Entering from the northwest corner of the zayuan, one finds the project at the southeast corner after passing through that narrow passage (Figure 1).

In an only 19m2 space, the architect has dealt with the common problems of zayuan,

such as ensuring ventilation and lighting, reducing the uneasiness the cramped environment engendered.

The architect kept the original roof and removed the rest. The north and south walls were opened respectively to ensure ventilation and lighting. Half of a box-shape space and a layer of floor were embedded to extend the living space.

As the plan shows, the 2nd floor performs the private functions, which uses the raised height to guarantee privacy; the 1st floor performs the rather public functions, maximizing the openness of the exterior wall. An unobstructed space was created from the courtyard passage, running through the first floor of the interior space and extending to the southern yard. By coexisting visually, the aisle in the first floor and the passage of the zayuan successfully avoid the binary conception of indoor vs. outdoor, effectively reduced the uneasiness that zayuan usually causes.