Bem  / 杂院之巢

2018 · 北京
平房住宅

项目位于北京老城区的一个杂院。杂院在时代的变化中经历了反复的改造,居住密度逐渐增高。传统四合院本身固有的庭院,以及围院而成的居住空间,在不断增改建、多户混居的影响下,逐渐演变为封闭的房屋和仅用来连接房屋的公共通道。该项目着眼于杂院中一户人家的改造设计,旨在重新定义居住空间与杂乱院落之间的关系,并重塑院子与人的互动。

对于东西走向的现存建筑,西半侧房屋和南侧院子由青砖墙合围,使人即使在青砖合围的室内也能感受到庭院。洗手间、浴室和储物间被集中在建筑的剩余空间里,卧室则位于其上方与斜坡屋顶之间的空隙中。卧室一侧的缝隙捕捉到杂院的风景,营造了一个在安静私密的空间中“享受”杂乱户外风景的独特体验。

敷地は北京の旧市街地のとある雑院に位置する。雑院とは、中庭を中心として四方を建物が囲う中国の伝統的な住居形式の四合院が、時代の変化の中で増改築を繰り返し、一世帯から多世帯が住む高密度な住居形式で、四合院本来の庭と家の関係は、閉ざされた家と通路の関係へと変化した。この計画では、雑院内の一住戸の改造計画に焦点をあて、生活空間と乱雑な雑院との関係、庭との関係、を再構築する。

東西に延びる既存建築に対して交錯するように、既存建築の西側半分とその南側の庭を灰色レンガの壁で囲う。灰色レンガの壁で囲われた室内空間は、室内でありながら庭を感じることのできる生活空間となる。残りの既存建築に、トイレ、浴室、収納を配置し、その上部と既存屋根との隙間が寝室となる。その隙間は、静かな寝室から乱雑な雑院の風景を切り取りつつ、寝室に適度なプライバシーを待たせている。

The project is located in a “Zayuan” of an old town in Beijing. “Zayuan” is evolved from a traditional Chinese architecture form called “Siheyuan”, with houses surrounding a central courtyard. The relationship between the central courtyard and the surrounding living spaces in “Siheyuan”, which is inherent in the country, has changed overtime due to repeated reconstructions and increasing living density and now functions only as a public passage connecting the closed dwellings. The project focused on the restoration of a single dwelling, rebuilding the relationships between the living space and the chaotic “Zayuan” environment, as well as reshaping the primitive relationships between the courtyard and living spaces.

A south-north rectangular courtyard of gray brick wall was inserted between the existing houses on the east and west sides. The intersection between the courtyard and the house gives the living space a feeling of being in the courtyard. The restroom, bathroom and storage was condensed into a box placed in the remaining part of the architecture. The space between the box and the pitched roof above it serves as the bedroom. From a slit opening on one side of the bedroom one can see the “Zayuan” environment, creating an unexpected experience to “taste” the chaotic of the outside from a quite and private space.